Strona główna
Przepisy na ciasta
Przeliczanie namiarów 
Forum dla łasuchów


Poczta

Jak długo piec ciasta i w jakiej temperaturze?

Nie we wszystkich przepisach na różne ciasta podałam, jaką temperaturę powinien mieć piekarnik i jak długo piec w nim ciasto. Ponieważ piekarniki są różne. Poniżej podaję orientacyjne dane dotyczące czasu i temperatury pieczenia.

CIASTO

Temperatura pieczenia [°C]

Czas pieczenia [min]

KRUCHE

180-200

20-30

PÓŁKRUCHE

180-220

20-30

PIASKOWE

160-200

30-45

FRANCUSKIE

250

15-30

PÓŁFRANCUSKIE

250

15-30

BISZKOPTOWE

160-180

15-30

ROLADY BISZKOPTOWE

160-180

15-20

PIERNIK

150-160

45-60

DROŻDŻOWE (zależnie od wielkości)

160-180

15-50

 

CIASTO

Temperatura

za wysoka

za niska

KRUCHE I PÓŁKRUCHE

Z powodu rozkładania się tłuszczu obniża się wartość odżywcza i pogarsza się smak. Tłuszcz wytapia się z ciasta i praży z mąką, jak podczas przyrządzania zasmażki; ciasto rozlewa się, deformuje, staje się niesmaczne i twarde.

PIERNIK

Rośnie tylko środek, ciasto staje się nierówne, z pagórkowatym wierzchem i zapieczonymi brzegami. Opadają bakalie i środkowa część ciasta.

FRANCUSKIE

Ciasto może się przypalić. Wytapia się tłuszcz, co powoduje, że upieczone ciasto nie rozwarstwia się.

BISZKOPTOWE

Wierzch szybko się rumieni, przypieka, ale ciasto nie rośnie, opada. Ciasto nie rumieni się, a wyjęte z piekarnika opada. Jeśli natomiast wydłużony zostanie czas pieczenia, ciasto będzie zbytnio wysuszone.

DROŻDŻOWE

Ciasto nie wyrasta, wysycha i powstaje zakalec z odstającą, mocno przypieczoną, zbyt grubą skórką. Ciasto nadmiernie wyrasta ("kipi" na zewnątrz) i może również wytworzyć się zakalec (po wyjęciu z piekarnika ciasto opada). Trzeba też dłużej je piec, co niekorzystnie wpływa na smak i powoduje przesuszenie ciasta.