Strona główna
Przepisy na ciasta
Temperatury pieczenia 
Forum dla łasuchów


Poczta

Przeliczamy gramy

W przepisach kulinarnych waga produktów najczęściej jest podawana w gramach lub dekagramach. Szybciej lub gdy nie mamy w domu wagi, ilość tę odmierzymy szklanką, łyżką albo łyżeczką. W tabelce podaję przeliczniki często używanych w kuchni produktów.

Szklanka to naczynie o pojemności około 250 ml.

Łyżka - płaska łyżka do zupy o pojemności około 15 ml.

Łyżeczka - płaska łyżeczka do herbaty o pojemności około 5ml.

Produkty łyżeczka łyżka szklanka
Bulion

5g

15g

250g

Bułka tarta

3g

8g

150g

Cukier kryształ

5g

15g

220g

Cukier puder

3g

10g

200g

Kakao w proszku

2g

5g

-

Kasza gryczana

-

20g

200g

Kasza manna

-

15g

180g

Majonez

4g

12g

-

Masło

4g

10g

-

Mąka pszenna

3g

10g

170g

Mąka ziemniaczana

3g

9g

220g

Mleko

5g

15g

250g

Olej

4g

13g

220g

Proszek do pieczenia

3g

10g

-

Przecier pomidorowy

5g

15g

-

Ryż

5g

15g

220g

Smalec

-

20g

-

Starty żółty ser

3g

8g

125g

Śmietana

5g

12g

220g

Sól

5g

15g

-

Wiórki kokosowe

5g

10g

-

Żelatyna

3g

-

-