Strona główna
Temperatury pieczenia 
Przeliczanie namiarów

Uwagi, pytania na Forum

Spis przepisów

 

1. Placek Burek
2. Placek pijak
3. Tort makowo-orzechowy
4. Delicja
5. Cygańska droga
6. Placek włoski
7. Niebo w gębie
8. Królewicz
9. Salceson
10. Harataniec
11. Pleśniak
12. Placek z manną
13. Ciasto piegus
14. Murzynek
15. Szarlotka królewska
16. Fantazja
17. Fale Dunaju
18. Stefanka
19. Placek serowo-wisniowy z kruszonką
20. Tort rabarbarowy
21. Śmietanowiec - Pianka
22. Ciemne z dżemem
23. Złote ule
24. Ciasto z wiórkami kokosowymi
25. Sopel lodu
26. Zebra
27. Radomianka
28. Tasiemiec
29. Palestyna
30. Trójniak
31. Sernik na murzynku
32. Makowiec na lanym cieście
33. Sernik krakowski
34. Ciasto mleczne
35. Sernik na cieście kakaowym
36. Ciasto z makiem trójkolorowe
37. Bananowiec
38. Dobry placek
39. Sernik gotowany
40. Sernik gotowany II
41. Zwijany drożdżowiec
42. Ciasto kokosowe
43. Torcik z biszkoptów
44. Kiślowiec - Ambasador
45.Salceson
46. Pijak (na biszkoptach)
47. Ananasowe
48. Napoleonki
49. Pocałunek murzyna
50. Ciasto z orzechami
51. Ananasowiec
52. Śmietanowiec
53. Ciasto wymyślne
54. Tort makowy
55. Placek z masą kokosową
56. Przekładaniec kakaowy
57. Kostki kokosowe
58. Kokosanki
59. Snikers
60. Piernik bez miodu
61. Biszkopt z makiem
62. Placek niebo
63. Placek z makiem i kruszonką
64. Tort anansowo-kokosowy
65. Keks
66. Bajaderka
67. Torcik Bambo
68. Sernik
69. Sernik oważany
70. Ciasto z masą klokosową
71. Sernik z brzoskwiniami
72. Ciemne z jabłkami
73. Placek makowy (kolorowy)
74. Jagodowiec
75. Ciasto wiśniowo-brzoskwiniowe
76. Ciasto jogurtowe
77. Biszkopt z jabłkami
78. Sernik na zimno, kolorowy
79. Tort rafaello
80. Rabarbarowy przysmak
81. Piernik
82. Jabłecznik z budyniem
83. Biszkopt
84. Orzechowiec
85. Gofry
86. Bristolka
87. Ptysie z porzeczkami
88. Dzidziuś
89. Placek Amerykański
90. Ciasto Marchewkowe
91. Babka Bananowa
 


 

 

25. Sopel lodu

2 kostki   masła
2 paczki   biszkoptów
3 różne   galaretki (jedną rozpuścić osobno)
4-5 łyżek budyniu (proszek)
1/2 L   mleka
1/2 szkl.   cukru
6 żółtek
3 łyżki   kakao
           
zapach rumowy, wódka, 1/2 cytryny

Żółtka utrzeć z cukrem i budyniem, zagotować mleko i dodać do masy ciągle mieszając, wyłożyć na talerz i ostudzić.
Masło zmiksować, dodawać ostudzoną masę po łyżce. 2 galaretki rozpuścić, ostudzić maczać w niej biszkopty i układać w dużej tortownicy (można podzielić na dwie części , do jednej dodać kakao).
Wyłożyć na jasną masę truskawki lub inne owoce. Znów moczone biszkopty i masę z kakao, znów owoce i zalać galaretką.